Oldal kiválasztása

Az egészség nálunk terem

Bio minősített homoktövis ültetvényünket 2015-ben telepítettük Kistelek határában (Szegedtől északra). Összesen 2,3 hektáron két fajtával dolgozunk, az Ascola-val és a Habego-val.

Az ültetvény művelésénél törekszünk a minél kevesebb talajbolygatásra, így a sorközöket kaszálással tartjuk rendben.

A homoktövis-szüret során az egész termőágat levágjuk, hogy azokat 30–40 cm-es darabokra aprítva, rakoncákba pakoljuk, hogy így szállítsuk a fagyasztó házba. A bogyózás ez után, fagyott állapotban történik. A szüret csak így, teljes ágak levágásával tud hatékony lenni ennél az igencsak szúrós, tövises növénynél.

A homoktövis bokroknak ezután 2 évre van szükségük, hogy új hajtásokat növesszenek, majd azon újra termést érleljenek. De aggodalomra semmi ok, minden „nagy szüret” során kihagyunk (megkímélünk) néhány sort, hogy a következő évi Bogyólé-készlet biztosítva legyen.

Az Ascola termését használjuk ugyanis a Bogyólé termékünk (100% homoktövislé) alapanyagául, mert apró, de magas C-vitamin tartalmú, lédús bogyója kifejezetten alkalmas a préselésre.

A Habego fajta bogyói magas olajtartalmuk miatt nagyon népszerűek a nyugat-európai feldolgozók körében, így jelenleg mi is külföldre értékesítjük a Habego termésünk nagyrészét.